Каква е разликата между хак и бъг на сайта?

И двата термина – хак и бъг нотификират за някакъв проблем на сайта, но на кратко ще разгледаме каква е разликата.

Хак

Това е, когато чрез външна намеса от недоброжелател, Вашият сайт промени съдържанието си или начина си на функциониране без Вашето позволение, знание и намеса.

Бъг

Това е, когато има някаква нередност на сайта породена от неправилното му изграждане от програмистите. Или нередност от обновяването на версията на програмния език или платформата използвана за изграждането на сайта.

Примери:

Хак, е когато, някой успее да разбие паролата на административния панел на Вашия сайт чрез специализиран софтуер. (Прочетете повече Какво е брут форс атака и как да се защитим) . Дори да не направи никакви промени, това пак се счита за хакване.

За бъг може се счита, ако имате сайт или приложение с някаква функционалност, която изисква специализиран софтуер и този софтуер спре да бъде поддържан от фирмата или от операционната система/браузъра, на който се използва Вашият сайт/приложение. Пример за това бяха всички уеб сайтове, които използваха технологията Flash, в момента, в който Mac iOS спряха поддръжката на Flash технологията на техните устройства.

Бъг е, когато програмистът не е направил бутонът „Изпрати“ достатъчно голям и текстът в мобилната версия излиза от него. А хак е, когато някой достъпи файловете на сайта Ви и вместо текста „Изпрати“ на бутона напише „Гледай си работата“.