Значението на домейна на Вашия сайт

Какво е значението на домейна на Вашия сайт? Краткият отговор е – много голямо. Но ето и дългият отговор с малко пояснения.

Домейнът трябва да спазва някои правила, за да бъде лесно разпознаваем, както за търсачките и платформите, така и за целевите потребители.

1. Името

Името на домейна трябва да отговаря на името на Вашия продукт/услуга/личност или поне да описва основната дейност.

За пример 1.1.

Фирма за изработка на уеб сайтове – Евинат. Ако http://evinat.com/ (*.bg, *.eu, *.net) беше заето, домейнът, който фирмата може да използва е http://web-development.com/ (*.bg, *.eu, *.net). Т.е. или се фокусирате върху името, или върху дейността. Ако успеете да вмъкнете в домейна и името и дейността, без той да става изключително дълъг и труден за писане, това би се отразило добре на сайта Ви.

2. Разширението

Разширението (т.е. *.com, *.bg, *.eu, *.net) трябва да отговаря за съответния регион или вид дейност.

Пример 2.1.

Ако даден бизнес се развива само и единствено в България, не бива разширението да се асоциира с друга страна.
co.uk – Великобритания
.de – Германия
.fr – Франция
.us – САЩ
.me – Черна гора
Например, ако съществува Хотел Христо Ботев във Велико Търново, неговият домейн не би следвало да е http://hotelHristoBotev.co.uk/, защото co.uk се свързва с Великобритания.

Пример 2.2.

Фирма, която се занимава с продажбата на бои не би трябвало да използва домейн като http://bgboi.org/ , защото разширението *.org се свързва с организации и държавни институции. То е съкращение от английската дума „organization“. Фирмата може да избере друго разширение, например: *.com, *.bg, *.eu, *.net, *.biz, *.design

Изключение: Може да използвате разширение, несвързано с географското положение или сфера на дейност, с цел маркетингов трик.

Пример 2.3.

Ако предоставяте услуга в сферата на психологически тестове с детектор на лъжата, може да използвате домейн като този: http://izluji.me/

3.Потребителите

Препоръчително е домейнът да е лесен за писане от основните целеви потребители на сайта. Ако сайтът е насочен към счетоводители в България, които рядко оперират с латиница и/или не знаят английски език, трябва да се избягват сложни английски думи в домейна като accounting (произнася се [акаунтинг]).

  • Могат да пропуснат двойното „c”, могат и да го заместят с „k”;
  • Могат да заменят „ou” с „au“;
  • Може да не чуят и пропуснат в края „g“.

Има много място за грешки, така че преценявайте колко да е сложен домейнът според целевата група на сайта.

4. Търсачките

Изключително голяма стана конкуренцията между сайтовете в резултатите при търсене. Основното, което правят търсачките, е да търсят по ключови думи. Ако някоя от думите, по които искате да Ви намират, я има в домейна, това увеличава шанса да излезете на по-горни позиции.

Пример 4.1.

Вие продавате часовници на едро за България. Имате голяма конкуренция. По-вероятно е да сте на някоя от първите позиции в Google, ако домейнът Ви е: http://chasovnici-na-edro.bg/ . Това е така, защото българските Ви клиенти ще потърсят съдържанието на български „часовници на едро“, когато искат да работят с български представители, а  не да внасят от чужбина. Ако преведете и изпишете по следния начин: http://wholesale-watches.bg , търсачката може и да не преведе съдържанието за българските потребители и може да се окажете на по-задна позиция, ако има голяма конкуренция на тези ключови думи.

Това са основните принципи, които е хубаво да се спазват при избиране на домейна за Вашия сайт. Но има и други. Все пак като обобщение може да кажем, че когато избирате домейн за сайта си, трябва да помислите много добре как биха го възприели потребителите от психологическа гледна точка. И как биха го идентифицирали търсачките от техническа гледна точка. Имайте предвид, че има много фирми, които се занимават с това да изкупуват добри домейни и да ги препродават на многократно по-завишени цени и има бизнеси, които плащат тези цени, само за да имат тези добри домейни.