Колко струва изработката на уеб сайт?

Често ни задават въпросите: „Колко струва изработката на уеб сайт?“ и „За колко време ще го направите?“.

Първата реакция на всеки програмист е да попита какъв точно сайт. Редовно сравняваме изработката на сайт с построяването на къщата – всичко зависи от желанието на клиента. Ако иска голяма къща, с разчупен дизайн и много стаи и функционалности, ще излезе по-скъпо от стандартна малка едноетажна къща. Реална цена не може да се формира преди клиентът да е казал/написал специфично какво иска да се изгради. И това е така защото цената се формира от няколко фактора:

1.Кой ще го изработи – програмист на свободна практика или фирма?

Програмистите на свободна практика таксуват много по-евтино от фирмите, защото те имат да заплащат само данъци на спечелената сума. Докато фирмите трябва да покрият и разходите за заплати, офиси и консумативи. Но с фрийленсърите трябва да се работи много внимателно. Много от клиентите им страдат от липса на внимание, както и забавяне на сделката и липса на документация и организация на процеса.

2.Колко човекочаса ще се вложат в изработката?

Това е много важен определящ фактор за цената. При изработката на един уеб сайт основното вложение е човешкият труд. Това означава, че цената се формира на основа часовете вложени от програмистите. Колкото по-малко време отнема едно нещо, толкова по-евтино би трябвало да бъде то. Освен в случаите, когато се изисква някакви специализирани знания и подготовка.

3.Колко трудно е за направа и колко различни технологии ще се използват?

Въпреки, че времето е основен фактор, трудността на изпълнение също играе голяма роля. Ако направата на даден уеб сайт изисква имплементирането на нови технологии или някакво специфично знание или по някакъв начин затруднява повечето програмисти – то това би оскъпило цената на уеб сайта.

4.Има ли някакъв готов подобен продукт, върху който може да се работи или всичко ще се прави от нулата?

Ако за Ваше щастие има готов продукт, които може да се използва и лесно да се преправи за Вашите нужди, то това би скъсило времето за имплементация и съответно би намалило значително цената. Но, ако искате персонализирана система, която само Вие имате като идея, то бъдете подготвени да похарчите много пари за изработката й.

5.В коя държава са програмистите?

Всеизвестно е вече, че Индия и Китай завземат всички пазари, дори и тези в IT сферата. Множество компании се аутсорсват там и по този начин си осигуряват ценово предимство. Въпреки, че наистина е много евтино да се поръча изработката на някакъв софтуер на програмисти от Индия, много от компаниите не желаят да работят с тях, защото имат много представители, които не извършват качествена работа. Тоест кодът им е пълен с бъгове и грешки, както и не спазват уговореното време. Не всички програмисти и компании от там влизат в тези стереотипи. Но някои от хората не искат да рискуват, т.к. не знаят как да направят разликата. Има го и обратният вариант. Програмистите от по-развитите държави от своя страна работят много по-качествено, но и цените са им многократно по-високи. Тук е моментът да споменем и програмистите от България, които работят с високо, почти отлично качество, а предлагат конкурентно ниски цени.

Като съдите от информацията поднесена до сега, когато настъпи момент, в който Вие искате да си направите сайт, отговорете си първо на тези въпроси (Кой?, С какъв бюджет?, Какво точно искам?) и тогава потърсете съответните лица с разписана на електронен или хартиен носител идеята. А те от своя страна ще изготвят оферта за Вас. Ако цената Ви се струва несъобразена с желанията Ви, винаги може да поискате оферти от няколко места, да сравните и тогава да направите избора си.

Пишете ни с конкретната си идея, ако искате да разберете повече подробности, по-ясни числа или искате друг съвет около изграждането на уеб сайта си.