Как да си направите сайт-покана за сватбата?

Все повече навлиза модата да се правят уеб сайтове за предстоящите сватби, вместо или заедно с хартиените покани. Как може да си направите сайт покана за Вашата сватба?

Опция 1

Съществуват платформи, в които може да се регистрирате. Прави се уеб сайт от няколко информативни страници. Добавя се контактна форма, чрез която Вашите гости да потвърдят присъствие.

Позитиви: съществуват безплатни варианти.

Недостатъци: ограничени функционалности, органичен избор на домейн, органичен дизайн.

Опция 2

Може да поръчате на професионалист да Ви го изработи.  В този случай недостатъкът е цената. Но дизайнът определено ще е по-добър, защото може да бъде персонализиран само за Вас. Функционалностите от своя страна могат да бъдат почти безкрайни. Ограничението е само Вашето въображение, времето, което може да позволите за изработка и съществуващите технологии на пазара. Ето Ви и няколко предложения за функционалности, които може да поръчате да бъдат изработени:

1. Отделни персонализирани електронни покани

Сайтът по своето същество предоставя информация и функционалности. Но може да накарате гостите си да се чувстват специално, като им изпратите персонализирани електронни покани с техните имена. Има няколко варианта за това. Най-често използваните са 2. Първият е -създавате отделен файл с електронна покана за всеки от гостите. Вторият е – създавате база, която динамично издърпва информацията за госта (Име + Фамилия) в зависимост от URL-а, който сте му изпратили. Вторият начин е доста по-малко трудоемък.

2. Контактна форма, чрез която гостите могат да потвърдят присъствието си

Вместо да помните с кого от всичките 120 гости какво сте говорили, помолете ги да си попълнят форма за присъствие. По този начин имате всичките потвърдили гости съхранени на няколко клика разстояние. Важно е формата да има валидация за полетата (дали са задължителни или кои не са попълнени правилно), за да нямате много ненужна сбъркана информация. Може да поръчате при всяко вписване на формата, системата автоматично да изпраща потвърдително email съобщение на госта с благодарствено съобщение. Може да поръчате също така да получавате известие чрез email или текстово съобщение, когато някой попълни формата.

3. Опция за добавяне на мероприятие в Google календара Ви

Ако гостите Ви използват телефони с Андроид, може да добавите функционалност, при която след вписване на email-а от страна на госта, програмата за деня на сватбата се помества в неговия календар. Може да разбиете програмата на няколко компонента.  Например: добавя се мероприятие в календара му за гражданския брак, друго мероприятие за църковния, друго за ресторанта и т.н. Така ще спестите пари от координатор, който постоянно да насочва гостите за времето и мястото, защото всичката информация гостите ще имат на телефона си.

4. Опция за избор на меню/вписване на алергии в контактната форма

Понеже винаги някой от гостите има или предпочитан режим или вид алергия, може да им предоставите поле в контактната форма, в което те да посочат дали желаят определено вид меню (напр. месно, вегетарианско, веганско и т.н.) или да посочат дали не са алергични към някоя популярна храна.

5. Опция за посочване на придружаващи деца

Понякога гостите Ви идват с малки деца, които сами не биха могли да попълнят формата. Но все пак трябва да ги предвидите при поръчването на детските менюта.

6. Опция за присвояване към група, която определя номера на масата в ресторанта

Стандартно гостите могат да се разделят на няколко групи – роднини на булката, роднини на младоженеца, семейни приятели, приятели на булката, приятели на младоженеца и т.н. Може да ги накарате при попълването на контактната форма да се идентифицират в някоя от групите чрез избор от dropdown меню и според избора на госта да му показва номера на масата, на която ще стои. Може да си поръчате и допълнителна функционалност към това – след потвърждаването на госта, той автоматично да се добавя в динамичната карта на масите. Така Вие ще си спестите работа по подреждането на гости и гостите Ви ще се ориентират по-лесно къде да се настанят в ресторанта.

7. Регистриране за подарък или онлайн превод на пари

Докато в България регистрирането за подаръци не е толкова често срещано, в много от страните това е стандартна практика. Все пак може да си направите списък с подаръци, които автоматично да води към онлайн магазини за поръчка на тези подаръци. Тези подаръци може да се изпратят директно до адреса на младоженците. Така се спестява разноса до ресторанта и после до къщата на младото семейство. Друга идея, която е по-приложима за България е да поръчате интеграция на онлайн разплащане. Чрез него гостите Ви може директно да Ви изпращат пари по сметката Ви онлайн. Така няма да се притеснявате, че ще носите пликове с много пари в брой в себе си и ще  можете да се насладите на сватбата си, без да се тревожите за това.

8. Функционалност за резервиране на стая в хотел

Повечето младоженци намират ресторант с хотел или поне близо до хотел и предвиждат настаняване в него и уговарят преференциални цени. Може да си поръчате функционалност, която прави резервация в този хотел, като изпраща email съобщение с името и желаните нощувки до електронната поща на хотела. Това съобщение трябва да бъде структурирано така, че да се разбира, че гостът е за Вашата сватба и да получи уговорената преференциална цена от хотела. Тази функционалност може да се интегрира с онлайн разплащането и така да не носите много пари в брой на самия ден.

9. Функционалност за качване на снимки от гостите

Тези снимки може да изберете от какъв вид да са. Може да са снимки, които да се поместят в секцията „Новини покрай подготовката“. Или да са готини Ваши снимки, които да поместите в презентацията на сватбата. Може да сложите снимки с пожелание за електронната книга за пожелания или индивидуални снимки на самите гости, които да използвате по някакъв начин при изработката на подаръците за тях.

10. Качване на видео представящо връзката на младоженците и/или важните гости на сватбата

Романтичните видео клипове, съставени от красиви и забавни снимки на младоженците, не са по вкуса на всички двойки и гости. Но ако не сте имали време да разкажете на някого от гостите най-важните моменти от връзката Ви с половинката, може да качите видео, което да Ви помогне в това.

На всяка сватба има една група от гости, които са най-важните, а именно кумовете и родителите на младоженците. Те е хубаво да се представят, за да могат да бъдат разпознати по време на сватбата. Ако само текст и снимка не са Ви достатъчни да ги опишете, можете да изработите и качите информационно видео и за тях.

11. Интегриране на Google карти за местоположението на различните мероприятия и виртуална разходка в ресторанта

Google картите вече са нещо стандартно при изработването на уеб сайтове. Интегрирането им е лесно и бързо. Позитивите тук са най-вече освен информирането за мястото, а и възможността за директно навигиране до мястото, ако сайтът се разглежда през телефона.

Ако някой от гостите Ви иска да Ви организира изненада, която е обвързана с физическото пространство, в което се намирате или бабите Ви питат постоянно как изглежда ресторанта, може да интегрирате виртуална разходка на ресторанта в сайта си.

12. Качване на снимките от сватбата

За да не разпращате на всеки гост снимките поотделно, може да ги качите на сайта си и те да ги изтеглят директно от там.

Ако имате въпроси относно изграждането на уеб сайт за сватбата Ви или нужда от препоръки – обърнете се към нас!