Интернет измами – примери

Колкото повече удобства ни създават интернет платформите (банкиране, гласуване, пазаруване), толкова по-често се срещат интернет измами. С появата на всяка нова и полезна технология, вървят и съпътстващите я неприятности. Така се случва и в интернет пространството с множеството интернет измами.  Даваме Ви няколко примера.

1.Злоупотреба с Вашата информация или данни

Редовно хората казват, че електронните им пощи са хакнати. Обикновено в повечето случаи те са виновни, защото не полагат достатъчно грижа и мисъл за сигурността на информацията си. Например, последно време е плъзнал следния вирус: Получаваш email съобщение от email-a на някой познат/приятел/колега. В съобщението пише нещо подобно на:

Изпратил съм ти този файл. Отвори го.

И е даден линк към някакъв URL адрес. Човекът кликва с мишката на него и сайтът му иска потребителско има и парола. Човекът ги въвежда, защото знае, че човекът, изпратил съобщението е сигурен, и не съобразява, че това може да е вирус. В момента, в който човекът въведе и потвърди потребителското си име и парола, хакерите вече имат достъп до данните на неговия email. Те ги използват за да влязат, сменят неговата парола и да завземат контрол над поща му. От тук нататък хакерите вземат всички email-и, на които този човек е писал. После им изпращат такива съобщения, за да може кражбата на данни да се разпростре лавинообразно и да завземат повече електронни пощи.

Последиците от това може да си представите какви биха могли да бъдат:

  • Загуба на важна информация.
  • Важна или конфиденциална информация да попадне в неправилните ръце.
  • Загуба на пари (поради неспазени срокове или загубена информация).
  • Загуба на клиенти/партньори/познанства.

2.Злоупотреба с Вашите пари

Обикновено това е най-развитата сфера на интернет измамите. Хората, които търсят начини да отнемат парите Ви стават все по-креативни. Има множество измами и схеми. Например: Някой прави точно копие на сайта на Вашата банка и използва подобен домейн. После Ви изпраща email, да влезете от някой линк към този сайт и да въведете данните си, за да извършите някакво „важно“ действие, за да продължи да работи банкирането Ви. На първо време не виждате разлика в сайта. Бързате да въведете веднага информацията, за да може банкирането Ви да работи безотказно. Но не обръщате внимание, че сайтът няма SSL сертификат (всички банки задължително го използват) и не е защитен. И така недоброжелатели отнемат данните за Вашата банкова сметка и поемат контрол на парите Ви, ако банкирането Ви е активно.

3.Злоупотреба с Вашите права

Всички платформи, които имат някаква регистрация или събиране на данни, въведени от потребители, са задължени да имат общи условия на видно място, които потребителите да могат да видят. Много често тези общи условия не са съобразени с основните Ви конституционни права и съгласявайки се с Общите условия без да ги прочетете, Вие се съгласявате с това да се нарушават правата Ви. Но ако трябва да сме честни, нямаме нито времето, нито енергията да четем всички общи условия на всички портали, които посещаваме, и просто се съгласяваме с тях. Все пак, ако ще извършвате някаква много важна на Вас или Вашия бизнес дейност на този портал е хубаво да се запознаете с този дълъг текст. Големите портали обикновено използват помощ от високоплатени правни консултанти за създаването на общите си условия, но много от по-малките портали просто копират някои стандартни положения.