Сигурност при онлайн любовта

Комуникациите ни събират и шансовете на онлайн връзка стават по-големи, но с това се увеличава и рискът за сигурност при онлайн любовта. Говорим най-вече за обменянето на кореспонденция с непознати лица.

Това най-често се случва в сайтовете за запознанства, социалните мрежи и онлайн чатовете.

1. Не предоставяйте лични данни на непознати лица онлайн!

Колкото и странно да звучи има много лица, които предоставят лична информация онлайн с другите в процеса на опознаване. Било то от желание да се докажат (като например къде живеят и колко пари имат) или просто от невнимание. Не давайте пълните си три имена, адреса, ЕГН-то, номерата на кредитните карти, наличността в банковата сметка, паролите и всякаква друга информация на непознати лица, колкото и честни да Ви изглеждат. Често хората се правят за представители на властите или на лица от другия пол, за да вземат тази информация и да злоупотребят.

2. Ако никога не сте виждали човека от отсрещната страна, значи има голям шанс той/тя да се представя за някой друг

За съжаление много от хората се възползват от факта, че могат да се представят за всеки в повечето от порталите. Примери има много, от по-невинни, до много сериозни престъпления:

 • Момче геймър в непознат отбор се представя за момиче, за да получи повече внимание и помощ.
 • Момче създава фалшив женски профил, за да преследва бившите гаджета на приятелката си.
 • Момиче създава фалшив профил на знаменитост, за да ѝ пишат повече мъже и да се радва на повече внимание.
 • Мъж се представя за богат нигерийски принц, който моли за парична помощ (200-2000 долара) за да успее да наследи богатството си. В замяна ще Ви награди с милиони след като го получи.
 • Престъпник се представя за адвокат, който помага на член от Вашето семейство, защото е убил някого или счупил нещо. Той иска множество пари, за да оправи проблема.
 • Престъпник се представя за богаташ, който си търси половинка. Но трябва първо да е уверен, че тя не е златотърсачка и все пак има някакви средства в банката и иска достъп до онлайн банкирането ѝ.
 • Мъж на средна възраст се представя за красиво младо момиче използвайки снимки от интернет на случайно момиче. Той моли представителите на мъжкия пол за пари за транспорт да се видят.
 • Женен мъж на средна възраст се представя за тинейджър, използвайки снимки от интернет на случаен младеж, за да преследва млади момичета.
 • Жена на средна възраст се представя за малко момиче, за да си пише с малки момчета и да ги подлъже за среща.
 • Престъпник се представя за някоя приятелка на момиче от богато семейство, за да се срещнат, да я отвлече и да поиска пари за връщането ѝ.

Ако попаднете на някакъв подобен или друг съмнителен човек, молим сигнализирайте на Комисия за защита на потребителите и/или Държавна агенция за закрила на детето

3. Бъдете много предпазливи, когато изпращате важна и секретна информация онлайн

Дори и да изпращате информацията на някой познат има няколко аспекта, за които трябва да внимавате дали:

 • Изпращате на правилния получател. Може да объркате email адреса или профила и да пишете на грешен човек; може на въпросния получател да са му хакнали пощата/акаунта.
 • На този човек може да се вярва. Т.е. дали би дал информацията на друг. Дали той спазва основни правила за сигурност или е небрежен към сигурността.
 • Каналът за комуникация е сигурен. Дали използва криптирана връзка и има ли начин някой друг да проследи комуникацията Ви.

4. Не качвайте Ваши снимки или видео материали в интернет, които не искате да се показват обществено (например неприлични снимки)!

Един път качени в интернет тези снимки вече са достъпни за някого. Дали е за cloud сървъра на някое голямо предприятие или за обществен показ, тези снимки се пазят на много места – особено по-пикантните. Ако 1 път са станали общодостъпни, те бързо се копират от порнографски сайтове или сайтове за запознанства и се използват за техни примери.

Не се залъгвайте, че тайните Ви снимки са тайна, ако са качени на някой защитен сървър. През 2014 г. хакери проникват в iCloud пространството и копират на много голи снимки на знаменитости. Тези снимки са направени с техните телефони и синхронизирани с iCloud. Това доказа, че не всички сървъри имат достатъчно добра защита. Така че внимавайте какво снимате, къде го качвате и къде го синхронизирате.

5. Внимавайте с видео чатовете на живо!

Вече съществуват множество програми, които записват какво се случва на монитора на даден компютър. Това, което правите и казвате при видео разговор с някого (дори и познат и близък), може да се окаже онлайн доста бързо. Лесно отсрещната страна може да Ви запише и публикува в някой сайт. А вече един път публикувано в нета, трудно се проследява на колко места е копирано.