Какво е captcha и за какво се използва?

CAPTCHA е английски акроним, който означава напълно автоматизиран публичен тест на Тюринг за разграничаване на компютри от хора (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart). Както може да се досетите, captcha е вид тест. Той се използва, за да се разпознае дали дадено действие на компютър се извършва от реален потребител или от програма/код/скрипт. Най-често captcha се използва в уеб сайтовете, за да се проследят реалните потребители и да се ограничат зловредните действия на външен и нежелан софтуер.

В общия си вид captcha представлява картинки на изкривени думи или редица от цифри. Например тя може да е снимка под ъгъл на номер на къща или апартамент. Поради множеството от комбинации на шрифтове, ъгли на снимане, цветове и други фактори, софтуер трудно би разпознал съдържанието на тези снимки. За това, те са чудесен  начин да се разграничи текущото действие между компютърно и човешко.

Къде се използва?

Най-честият пример, който може да сте срещали многократно, за използването на captcha е поставянето му под контактни форми. Поставя се там, защото лесно може да се напише скрипт, който да имитира присъствие и дейност на Вашия сайт. Това може да доведе до обърквания, проблеми и трудности за Вас и Вашия бизнес.

Друг пример за честа употреба е поставянето на captcha при писане на коментари от страна на потребители в блогове. Това се прави с цел избягване на фалшиви коментари, коментари СПАМ и задръстване на кутията за преглед на коментари в административния панел.

Какво може да предотврати?

Чрез catpcha може да се предотвратят действията на:

  • Скрипт, който може да създава множество призрачни регистрации на сайта Ви. Което би довело до неправилна статистика на потребителите и посещенията, както и до разходи и загуби по заплащане на сървърно пространство за тези регистрации.
  • Скрипт, който може да има за цел да изпраща и СПАМ имейли до Вашата организация. Това би могло да затрупа пощенската Ви кутия с нежелани писма. В резултат ще трябва да преустановите работния процес, докато не изчистите всичките СПАМ имейли и не освободите място в пощата си за реалните съобщения. В зависимост от интензивността на СПАМ-а, може дори да пропуснете важен имейл, защото сте изразходили позволеното пространство на пощата си.

Поставянето на captcha на Вашия сайт

Има множество безплатни captcha кодове, които можете да имплементирате на сайта си. Можете да помолите програмистите си да изградят един за Вас, ако чувствате че другите не са достатъчно сложни или сигурни.

Все пак не поставяйте на всяка стъпка captcha, защото това би затормозило потребителите. Може да я сложите на първата или последна стъпка от даден процес, преди самото изпращане на информацията в базата данни.

Ако желаете да получите повече информация относно captcha, пишете ни.