Присъствието Ви в дигиталното пространство

Колко често публикувате снимки в социалните мрежи?  Колко често споделяте неприлични за Вас моменти? А замисляли ли сте се, че всичко, което качите в интернет, остава в интернет? Ако отговорът Ви е „Не“, следващите няколко реда може да са Ви полезни в бъдеще, когато се чудите дали да публикувате снимката от бара с текилата или тази в бирения кег. Или просто ще Ви замислят за присъствието Ви в дигиталното пространство.

В днешно време почти не се намира млад човек, който да не е със смартфон свързан с интернет. Колкото повече един човек използва интернет, толкова по-голяма дигитална следа оставя той/тя след себе си. Повечето хора са наясно, че информацията, която попадне в интернет, била тя в затворена или отворена комуникация, никога не е поверителна. Но много малко от тях се замислят всъщност какво въздействие може да има тяхната дигитална следа върху техния живот.

Преди години се говореше, че правителствата имат цялостен достъп до дигиталната следа, която оставяте. Въпреки това, информация за мащабен проследяващ софтуер не е потвърдена официално. Все пак хората започнаха да подозират, че поверителната им интернет комуникация вече не е толкова поверителна. Но и хората, които не извършват престъпления си мислят, че няма какво толкова да крият. Въпреки това има два много важни аспекта на дигиталната Ви следа, която засягат всички хора.

1. Работодателите вече проверяват присъствието Ви в дигиталното пространство

Преди да Ви наемат на работа много от работодателите и мениджъри на човешки ресурси прилагат практиката да Ви проучват в интернет

 • Профили, снимки и статуси в социалните мрежи
 • Какво излиза за Вашето име в Гугъл. Дали…
  • …има някакви лоши/добри новини в медиите написани за Вас;
  • … имате персонален сайт/блог, в който отразявате някакви крайни гледни точки;
  • … сте отбелязани в някакви списъци (партийни списъци, списъци от олимпиади, доброволчески списъци и т.н.);
  • … имате някакви видео клипове качени в YouTube, Vimeo, VBox7;
  • … имате портфолио (което отговаря на CV-то Ви) или някакви научни публикации;
  • И много други;

А дори и след като Ви наемат, някои от тях Ви следят, за да наблюдават дали си вършите задълженията през работно време или губите корпоративното време. Има вече няколко случая на хора загубили работата си, заради неуместни статуси и/или снимки в социалните мрежи.

2. Фирмите използват информацията, за да Ви манипулират да купувате повече

В България всеки си мисли, че пазарува толкова колкото финанси има или само толкова, отколкото има нужда. Всъщност не е така. Много от компаниите използват дигиталната Ви следа, за да Ви опознаят по-добре. Те разбират какво предпочитате и по колко пазарувате. По този начин Ви предлагат постоянно нови продукти.

Има толкова много похвати, чрез които фирмите успяват да манипулират масата от хора да пазаруват повече, че ще ни трябва цяла категория само за това, но ето няколко кратки примера:

 • Проследяват се посещенията Ви във всички сайтове, когато имате сте се вписали в пощата си и после платформата, която използвате Ви предлага реклами от посетените сайтове и/или сайтове с подобни услуги/продукти.
 • Регистрирате се за бюлетин в даден сайт на фирма, за да узнаете новините около него първи, но освен в новините, бюлетинът върви с реклами на техни или чужди продукти.
 • След като сте си направили профил в даден онлайн магазин, без значение дали сте си купили нещо или само разглеждате, сайтът пази информация за това от какво се интересувате и в рекламите отстрани, отгоре или отдолу Ви показва как Вашият продукт се изкупува бързо и трябва и Вие да си поръчате, защото количествата са ограничени и ако не действате бързо, няма да можете да се насладите на например „Тази уникална гумена ръкавица-ръкохватка, която я има само в 10 броя“.
 • Много от сайтовете събират информация за посетителите си, без да има нужда те да влизат в профила си или да се регистрират. Това се нарича събиране на cookies и би трябвало сайтовете да искат разрешение от Вас при първото Ви посещение, че позволявате да се събира такава информация от Вас.

Заключение

Всъщност интернет е устроен по такъв начин, че за втория аспект няма много какво да направите, освен да преценявате кога, от къде и какво купувате. Но относно първия аспект можете да направите много. Спрете да публикувате снимки, статуси и видео клипове, които Ви представят в лоша светлина. Публикувайте повече полезна информация. Изразявайте мнение, но не изпадайте в крайности. Ако имате добро работно портфолио – публикувайте и промотирайте него.

Има множество варианти да поставите себе си в по-добра светлина в интернет. Единия от тях е да си направите личен сайт визитка, който описва всичко важно, което искате да знаят хората за Вас и да промотирате него.  (Ако имате нужда от помощ в тази насока, свържете се с нас и ние ще Ви асистираме.) Другият вариант е да поддържате личен блог, в който споделяте важна информация, която смятате, че би помогнала на други хора. Или вместо блог, тази информация я публикувайте на Вашия профил в някоя социална мрежа. Важното е всеки път да преценявате дали следващата Ви публикация искате да се прочете от всички или само от някои хора. Ако е второто, по-добре за Вас е да не я публикувате изобщо.