Сигурна парола – каква е тя?

Може би си мислите, че Вие използвате много сигурна парола, но прочетете следната статия, за да се уверите дали наистина е така.

За да е сигурна една парола тя трябва да:

 • Е поне 8 знака или повече
 • Съдържа по няколко от всичките елементи
  – Главни букви
  – Малки букви
  – Специални знаци
  – Числа
 • Не съдържа книжовна дума, т.е. такава, която може да се съдържа в речник
 • Не съдържа потребителското име, Вашето име или името на компанията
 • Значително различна от предишната парола
  – Пример: Ако паролата Ви е била 7f#9cT5$$P, следващата не е хубаво да е 7f#9cT5$$H, а по скоро U->r#oK47haH

Препоръчително е за всяко различно приложение или уеб портал да се използват различни потребителски имена или най-малкото различни пароли. Добрата практика при програмистите е при запазване на паролата Ви в тяхната база данни, тя да се криптира, за да не може дори и администраторите да знаят паролата Ви. Но не всички сайтове са така изградени. Така че има шанс, някой по-малко известен сайт, който използвате, да има данните Ви за достъп и до основната Ви поща (т.к. и при двете използвате еднакви потребителски имена и пароли), от там профилите в социалните мрежи и други. Това не е сигурен начин да предпазите данните си.

Ако се притеснявате, че не може да запомните толкова много потребителски имена и пароли – НЕ ГИ запазвайте в текстови файл на компютъра, като например Word документ! Има специални компютърни програми и мобилни приложения, които са създадени изцяло, за да запомнят такива данни (адреси, потребителски имена и пароли).