SEO – оптимизация за търсачките – дефиниция

Ако не сте чували за SEO – оптимизация за търсачките и искате да разберете повече, прочетете следната статия.

SEO е английска абревиатура и пълното изписване е Search Engine Optimization, което в превод означава „Оптимизация за търсачки“. Всъщност от такава оптимизация имат нужда сайтовете, за да се представят по-добре според интернет търсачките и по-основно Google. Тази оптимизация се ръководи от алгоритъма за търсене, който използва търсачката. Това прави разгадаването на формулата за оптимизацията много трудно и неточно. Това се поражда от факта, че всяка търсачка пази в тайна алгоритъма, който използва, за да не може някой да се възползва от уменията си и да изкарва сайта си при всяко търсене от всеки потребител.

Има вече създадена професия – оптимизатор на сайтове за търсачките. Тяхната работа е много затруднена от тайната, която пази всяка търсачка. Също и от факта, че търсачките сменят алгоритмите си постоянно и дори те да са разгадали някакво парче от пъзела, той се променя след няколко месеца и може да няма общо с миналия алгоритъм. За това не вярвайте на тези хора, когато Ви кажат че срещу съответната сума ще Ви изстрелят на челно място завинаги. Тяхната работа се гради на догатки, наблюдения и множество тестове и проучвания.

Все пак има някои универсални елементи на един сайт, които търсачките не могат да пренебрегнат. На тях задължително наблягат оптимизаторите при работа по някой сайт.

Примери за универсални елементи

  • Домейн (Името на сайта)
  • Брой посещения
  • Уникално съдържание, както и големина и постоянство на съдържанието
  • Подходящ сайт и за мобилни устройства
  • Популярност в социалните мрежи
  • Скорост на зареждане
  • Други

Има множество безплатни онлайн инструменти, които проверяват как се справя Вашият сайт с оптимизацията си, като показва множество показатели и състоянието на сайта по тях. Един такъв сайт е WooRank, където се дава обща оценка на сайта (от възможни 100%) и се дават състоянията на показателите, като има три състояния – преминал, за подобрение, грешки. Всеки може да провери всеки сайт как се справя с оптимизацията си, но все пак това са някакви примерни вероятни показатели, а не чистата формула към върха на търсачките.

В следващите статии ще разгледаме по-подробно показателите, които ние смятаме от описа си, че имат за сега влияние върху търсачките.