Какви видове уеб сайтове има?

Вие сте бизнесмен и предприемач. Работите по Вашата вълнуваща идея и искате да я споделите с целия свят. За това се обръщате към специалисти, които да изработят сайт за Вашия бизнес.  Но понеже не сте експерт по информационни технологии, Вие нямате представа какви възможности се предлагат. Или кой би бил най-ефективния вариант за уеб сайт, който да репрезентира Вашия бизнес. За да могат специалистите най-ефективно да Ви отговорят на въпроса „Колко струва изработката на уеб сайт“, е нужно преди това да знаете какви видове уеб сайтове се предлагат и да прецените кой вариант на сайта най-много би отговорил на Вашия бизнес.

В тази статия ще представим част от основните типове сайт, които са най-разпространени и ще Ви дадем кратко описание за всеки от тях.

1. Информативен статичен уеб сайт

 • Личен сайт тип визитка

Ако искате да бъдете разпознат като личност и желаете Вашите умения и портфолио да бъдат представени по избран от Вас начин – това е типът сайт подходящ за Вас – семпъл, съдържащ само най-важната информация.

 • Фирмен уеб сайт

Ако фирмата Ви е тясно специализирана в дадена сфера, в която няма ежедневни промени по продуктите/услугите, които предлагате, информативния статичен уеб сайт е Вашият избор. Предоставяте информацията на специалистите еднократно, те я оформят по подходящ начин и тази информация стои и репрезентира статично Вас.

2. Информативен динамичен уеб сайт

За динамичен уеб сайт се счита сайт, по който се правят промени без намесата на специалист. Т.е. динамичен уеб сайт е такъв сайт, по който Вие или посетителите на сайта качвате съдържание с помощта на някакъв user-friendly интерфейс. Такъв интерфейс може да е популярна CMS платформа (Content Management System – Система за управление на съдържанието) или персонализирана такава.

 • Използващ популярен CMS

Най-често използваната платформа е WordPress. Тя е стартирала като блогинг платформа, но в днешно време се е развила изключително много и предлага разнообразие от възможности. Предимството на WordPress е, че е с отворен код и е безплатна. Лесна е за интегриране в дизайни. Предлагат се множество plugin-и (приставки). И има набор от функционалности, които се считат за seo-friendly (подходящи за търсачките).

 • Използващ персонализиран CMS

Персонализираната система за управление на съдържанието има своите предимства и недостатъци. Недостатъците са, че струва повече пари, отнема повече време да се изработи и за нея не се предлагат външни plugin-и. Предимствата са, че можете да си я поръчате според Вашите желания и нужди, няма да имате излишни файлове на сървъра си, които не се използват и предразполагат към бавно първоначално зареждане на сайта, както и фактът, че системата е затворена и това я прави по-защитена, т.к. никой няма да знае тя как е структурирана.

3. Блог

Блогът може да се разглежда като смесица от личен сайт, но с динамично съдържание. Обикновено има информация за човека, който поддържа блога. Но той често публикува съдържание, което счита за релевантно. В чистата си форма на блог, сайтът би следвало да представя физическо лице, т.к. акцентът пада не върху лицето, а по-скоро върху съдържанието. Но все пак честа практика стана на фирмите да имплементират блог на своите сайтове, в който да публикуват новини и статии около тяхната сфера, за да поддържат интереса на потребителите.

4. Онлайн магазин

Тук няма нужда от много обяснения, т.к. повечето интернет потребители са ги посещавали и използвали. Все пак да уточним, че онлайн магазините оперират на почти същия принцип като физическите магазини.Влизате, харесвате си нещо, закупувате го и с малката разлика, че то се доставя до Вас. Честа практика е вече онлайн магазините да нямат физически магазини, в които да видите стоката на живо. Това е така, защото това оскъпява процеса по поддържане на бизнеса. Но това не е толкова лошо нещо, защото обикновено при онлайн магазините цените на стоките са по-евтини, от тези на физическите магазини.

5. Персонализирана платформа с логически функционалности

Персонализираните платформи с логически функционалности звучат сериозно и страшно, но всъщност това са продуктите на най-креативните идеи. Когато имате идея и тя не се покрива от стандартните решения, които се предлагат на пазара, това е типът уеб сайт, който искате да създадете. Преди години първата социална мрежа е била такава персонализирана платформа, но с времето и успеха й, останалите копират нейния модел и социалните мрежи вече не се считат за толкова иновативен софтуер. Процесът по създаването на такъв уеб сайт е следният:

 • Заражда се иновативна идея в главата Ви
 • Консултирате се със специалист, дали идеята Ви ще може да се реализира в уеб пространството
 • Специалистът преглежда и прави проучване на съществуващите технологии и Ви дава отговор
 • Ако отговорът е положителен, то продължавате с взаимни усилия да избистряте технологичното изпълнение на идеята си, докато се получи някакъв първоначален прототип, който можете да тествате.

6. Уеб базиран софтуер (Уеб приложение, уеб продукти)

Това често са софтуерни продукти, които преди това са били в десктоп версия, но поради появата на интернет и облачните технологии, те са намерили своето приложение в уеб пространството. Разработването на тези продукти често отнема множество специалисти и години в програмиране, тестване и усъвършенстване. В това число влизат:

 • Хотел мениджмънт системи
 • Счетоводни уеб базирани софтуери
 • Портали за имоти
 • Онлайн банкиране
 • ERP системи (Enterprise Resource Planning – Системи за планиране на ресурсите на предприятието)

7. Уеб игра

Повечето от Вас знаят какво са уеб игрите и са ги играли под един или друг вариант. Те могат да са обикновени тривия игри (игри с въпроси и отговори). Може да са игри с отделни мисии или най-сложните – игри, с множество нива, в които се развива Вашият герой посредством преминаването им. Всички тези типове могат да се играят самостоятелно (single player) или в мрежа с други (multiplayer). Времето за разработка на уеб игра варира според типа на играта, но е между месеци и години.

Ако искате да представите Вашия бизнес подобаващо в онлайн пространството или имате идея за уеб портал или уеб продукт, пишете ни и ние ще Ви помогнем с реализирането им.