Какво е фавикон и защо да го имате на сайта си?

Фавикон е изображение, което се асоциира с даден уеб сайт. То често е част от логото или е цялото лого на физическото или юридическото лице, което представлява сайта. То се качва на сайта от уеб програмистът, който го изгражда. Поставя се в „главата“ на сайта (между таговете <head> и </head>). Отваряйки даден уеб сайт, например www.evinat.com, фавиконът се появява в таба на браузъра в ляво от заглавието на сайта.

Причините да сложите фавикон на сайта Ви са основно 2:

  1. Ако фавиконът Ви е добър, т.е. е обвързан с концепцията и дизайна на сайта Ви и най-вече с логото Ви, то той ще напомня на потребителя чрез визуален стимул в кой таб се намира Вашия сайт. По този начин, ако потребителят е отворил други табове в браузъра си и не се намира на таба с Вашия сайт, виждайки фавикона, той по-лесно ще се ориентира къде се намира Вашия сайт.
  2. Фавиконът подпомага за по-доброто индексиране на сайта Ви в търсачките. Неговата роля не е толкова определяща колкото уникалното съдържание и посещенията на потребителите, но все пак е стъпка към по-добре изглеждащ сайт. Към тази причина можем да добавим и че сайтът изглежда по-професионален и завършен с фавикон и всички по-големи сайтове имат поставени фавикони.

Форматът нужен за правилното разчитане на фавикона от браузъра е .ico, а не стандартните формати за изображение – .png, .jpeg, .bmp и т.н. Има множество сайтове, които предлагат да преобразувате изображение от стандартните формати в .ico формат. Но ако се затруднявате със задачата просто помолете Вашият програмист да го направи вместо Вас.